Αναθεματισμένη ρουτίνα

Της Μαρίας Δεμερτζή

Συνέχεια αντιφάσεις. Θέλω να βάλω ένα πρόγραμμα στη ζωή μου, μα βαριέμαι να κάνω όλη την ώρα τα ίδια και τα ίδια, ξανά από την αρχή. Θα βάλω μια τάξη, δεν γίνεται αλλιώς, μα η ρουτίνα με εξουθενώνει. Γιατί άραγε θέλουμε να τα βάζουμε όλα σε κουτάκια, την στιγμή που τα ίδια τα κουτάκια τα θεωρούμε ανιαρά και τα σιχαινόμαστε;

Λοιπόν, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που βάζουν πρόγραμμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και το τηρούν όντως. Είτε σημειώνουν, είτε σκέφτονται λεπτομερώς τι και πότε θα το κάνουν και αυτό λειτουργεί στ’αλήθεια σε αυτούς. Ακολουθούν αποτελεσματικά κατά γράμμα την λίστα με τα πράγματα που πρέπει να βγάλουν εις πέρας και δεν τους ενοχλεί. Αντιθέτως. Για αυτούς είναι ο καταλληλότερος τρόπος να ξεμπερδεύουν με τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό τους ικανοποιεί, φυσικά.

Κατηγορία δεύτερη: Αυτοί που αποτυχημένα σε πολλές περιόδους της ζωής τους ξεκινάνε ένα πρόγραμμα για να οργανώσουν με κάποιον τρόπο τις δουλειές τους, όμως δεν τους βγαίνει. Δεν τα καταφέρνουν εξαρχής ή συνειδητοποιούν στην πορεία, ότι δεν μπορεί να τους κατευθύνει το πλάνο που οι ίδιοι δημιούργησαν! Απλώς δεν υπακούει το μυαλό στις υποδείξεις του.

Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα και καμία προσδοκία, ότι θα ακολουθήσουν οτιδήποτε έχει ειπωθεί νωρίτερα. Ενεργούν αυθόρμητα και βάση ενστίκτου. Για αυτούς τα πράγματα κυλούν ομαλά έτσι.

Το μεγάλο ερώτημα, που ίσως πρέπει να θέσουμε, είναι: Πρόγραμμα ή ρουτίνα; Τί από τα δύο βάζουμε στον εαυτό μας; Με τι είναι ευχαριστημένος;

Σημασία έχει να μην ζεις μια ανιαρή ζωή που δεν θέλεις. Πέρα από το λεπτομερές, αγχωτικό πρόγραμμα και την απωθητική, στενάχωρη ρουτίνα υπάρχει η καθημερινότητα που κρύβει εκπλήξεις. Αρκεί να δημιουργείς εσύ τις επιθυμητές συνθήκες. Μην ζεις την ζωή σου σε επανάληψη! Γέμισέ την με στιγμές που σε γεμίζουν!

demertzi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s